COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 43, numarul 43 din 2 5, 2014

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă Complex Alfalfa este o sursă naturală bogată în vitamine, săruri minerale, microelemente, o gamă largă de aminoacizi, proteine uşor asimilabile, caroten, flavonoide, izoflavone, fitoestrogeni, enzime, fibre etc. care furnizează fitonutrienţi necesari pentru optimizarea funcţiilor organismului prin completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate.

Prin asocierea între lucernă, spirulină, topinambur şi lemn dulce s-a putut realiza o combinaţie naturală, unică şi armonioasă cu activitate sinergică, care a dus la obţinerea unui produs valoros, cu calităţi nutriţionale şi funcţionale importante, necesar suplimentării dietei pentru nevoile organismului uman în menţinerea stării de sănătate.

Lucerna, componentă majoră a produsului Complex Alfalfa este, în realitate, o plantă medicinală ce poate ajuta organismul să fie cât mai sănătos.
În prezent, lucerna considerată “hrană verde a mileniului” are întrebuinţări dietetice datorită calităţilor sale nutritive deosebite, deşi este mai bine cunoscută ca plantă furajeră şi utilizată în hrana animalelor, fiind denumită “regina plantelor furajere”.

Cu toate acestea, pentru efectele ei terapeutice, lucerna (Medicago sativa L.) - Familia Fabaceae/Leguminosae este denumită „părintele tuturor plantelor”.


Numele de Alfalfa provine din limba arabă „Al – fac - facah” care înseamnă PĂRINTELE TUTUROR PLANTELOR.


Date istorice

Lucerna (Medicago sativa L.) este cunoscută şi cultivată din antichitate. În Asia Mică a fost cultivată în Babilon din anul 1300 î.Hr. Primii cultivatori ai lucernei au fost perşii, arabii, grecii şi, apoi romanii. În Grecia a fost introdusă de perşi în jurul anului 490 î.Hr. În sec.II î.Hr. s-a răspândit în Italia. A fost descrisă de Varro, Columella şi Plinius cel Bătrân, care în lucrările lor au arătat perenitatea, caracteristicile deosebite ale plantei şi modul ei de cultivare.
În deceniile următoare răspândirii în Italia, în jurul anului 1780, lucerna a fost introdusă în cultură în Franţa, Spania, Germania şi Elveţia, în Europa Centrală şi de Est.
În aceeaşi perioadă au apărut primele culturi în Transilvania şi Banat, iar din anul 1800 a început să se cultive în Muntenia şi Moldova, cu sămânţă adusă din Franţa (P.Varga şi colab., 1973; I. Moga şi colab.,1996).
În America Centrală şi de Sud a fost introdusă de către spanioli. În America de Nord, cultura lucernei a fost posibilă numai cu sămânţă adusă din Germania (emigrantul german Grimm) în anul 1857, care s-a dovedit foarte rezistentă la ger. Acest soi cultivat în America şi revenit, apoi, în Europa a prezentat o rezistenţă ridicată la ger. (I. Moga şi colab., 1986) .
În Australia şi Noua Zeelandă lucerna va ajunge abia prin secolul al XIX-lea unde la început au apărut probleme create de lipsa bondarilor, insecte care polenizează florile plantei. În 1885, la propunerea lui Charles Darwin, au fost aduşi bondari pentru a se asigura polenizarea florilor pentru dezvoltarea culturilor de lucernă.

Compoziţie chimică
În ultimile decenii, în întreaga lume, lucerna a început să fie folosită mult mai des ca sursă bogată în substanţe proteice, uşor asimilabile (22% în frunzele uscate), minerale (calciu organic, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu, siliciu organic, mangan), vitamine (C, K, D, E, U, provitamina A, B1, B2, inclusiv B6, B12, acid folic (B9), biotină, niacină), β-caroten, opt aminoacizi esenţiali (alanină, lizină, arginină, histidină, cisteina, prolină, metionina, tirozina) identificaţi de biologul Frank Bouer, enzime, clorofilă, glucide, pectine, tanin, saponine, amine, cumarine, triterpene, carotenoizi, purine, steroli, pigmenţi, izoflavone.
Fiecare gram de lucernă conţine 8.000 U.I. de vitamina A şi între 20.000 şi 60.000 U.I. vitamina K.
Datorită bogăţiei în proteine, vitamine, săruri minerale, prezenţa izoflavonelor şi a cumestrolului cu activitate estrogenă, a unor substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, a carotenului şi a clorofilei, îi conferă lucernei un loc important în utilizările medicinale.

Proprietăţi farmacologice
În general, în fitoterapie caracterul produsului natural exprimat prin relaţia organism vegetal - organism animal pledează pentru compatibilitatea acestuia cu organismul uman, mult mai apropiat din punct de vedere metabolic şi mai uşor de tolerat, ipoteză bazată şi pe cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului în medicina tradiţională.
În această direcţie, lucerna considerată un remediu vegetal bogat în fitonutrienţi şi substanţe biologic active cu valoare terapeutică deosebită, are efect benefic asupra organismului uman. Ca plantă medicinală, lucerna este folosită la prepararea unor produse naturale cu acţiune favorabilă în prevenirea şi profilaxia multor afecţiuni.
Aceasta posedă proprietăţi antihemoragice, antianemice, remineralizante şi poate fi utilizată ca agent antianemic, reconstituant şi recalcifiant.
Cu extractul preparat din frunzele de lucernă, culese la o anumită vârstă, se pot obţine produse cu virtuţi terapeutice de excepţie. Având în vedere că lucerna se remarcă printr-o compoziţie complexă şi un conţinut crescut în componenţi nutritivi, dar care variază cu vârsta, a fost necesar un studiu îndelungat (cca. 4 ani) pentru a se găsi timpul optim de recoltare al plantei. Astfel, în extractul uscat din frunzele verzi, conţinutul în proteine poate ajunge până la 47%, din care în proporţie de 75-80% sunt uşor asimilabile şi bogate în lizină şi triptofan.

Prin conţinutul deosebit în vitamina K, lucerna previne sângerările şi facilitează coagularea sângelui, influenţează pozitiv capacitatea de refacere a organismului în diferite tipuri de sângerări şi ajută organismul (prin mecanisme proprii) să contribuie la refacerea volumului normal de sânge.
Există numeroase studii clinice care au evidenţiat că lucerna ameliorează tulburările digestive şi cronice (starea de balonare, lipsa poftei de mâncare, aciditatea mărită, etc), combate constipaţia.
Prezenţa în frunze a unor cantităţi importante de enzime favorizează stimularea activităţii tractului intestinal şi a procesului de digestie, iar conţinutul în vitamina U (o vitamină mai puţin cunoscută) previne apariţia ulcerului gastro-duodenal şi susţine regenerarea mucoasei lezate la nivelul stomacului şi a tractului digestiv.
De asemenea, extractul de lucernă are o acţiune alcalinizantă şi contribuie la neutralizarea acidităţii gastrice, împiedicând apariţia ulcerului.
Când lucerna este administrată înainte de masă, procesul de digestie este mult uşurat. În schimb, dacă este luată la sfârşitul mesei, ea sprijină asimilarea nutrienţilor prezenţi în hrana consumată la masa respectivă.
Lucerna este un excelent diuretic natural, deoarece previne şi combate infecţiile vezicii urinare şi ale prostatei.
Se recomandă şi ca detoxifiant, tonic general şi de stimulare a funcţiei ficatului, favorizează stimularea eliminării acidului uric în exces, fiind extrem de utilă în gută.
Prin conţinutul ridicat în fibre, asigură absorbţia şi eliminarea toxinele din organism.
Datorită proprietăţilor antioxidante are o influenţă pozitivă în combaterea efectelor nocive a radicalilor liberi şi contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire precoce.
Este un revigorant de excepţie, deoarece după primele 3-4 săptămâni de administrare, lucerna favorizează creşterea rezistenţei organismului în caz de efort fizic şi psihic prelungit.

Vitaminele B6, E şi D, alături de minerale, ajută la fortifierea sistemului osos şi a dentiţiei la copii.

Facilitează absorbţia şi utilizarea glucidelor, a proteinelor şi în mod deosebit a calciului (de aceea dă rezultate pozitive în osteoporoză).
Trebuie subliniat că principiile active din lucernă acţionează lent, dar eficient.
Făina de lucernă intră în compoziţia a numeroase preparate dietetice (pentru anemie şi hipocalcemie), mai ales pentru copii (câte o linguriţă cu puţină apă, de 3 ori pe zi, o perioadă de 10-15 zile).
Folosită în stare proaspătă şi uscată (până la temperatura de 38ºC), lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari unei bune funcţionări a întregului organism.
Sucul apos rezultat prin stoarcerea plantei proaspete şi liofilizat sau pus pe suport la 30-38ºC este un bun aditiv proteic (Em.Grigorescu, I.Ciulei, Ursula Stănescu, 1986) care se foloseşte pentru remineralizarea şi vitaminizarea organismului, pentru combaterea hemoragiilor digestive.

Extractul natural de lucernă este antipiretic (scade febra), un foarte bun detoxifiant, participă la stimularea sistemului imunitar, creşte puterea fizică dar şi pofta de viaţă.

Toate aceste calităţi nutritive ale lucernei s-au amplificat prin activitatea sinergică obţinută prin asocierea lucernei cu spirulina, topinamburul şi lemnul dulce în vederea preparării produsului Complex Alfalfa.

1. Asocierea cu spirulina (Spirulina platensis), considerată un aliment complet, bogat în proteine vegetale, aminoacizi, vitamine inclusiv beta-caroten, săruri minerale, acizi nucleici (ADN,ARN) a urmărit:
 • lărgirea şi completarea spectrului aminoacizilor esenţiali, într-o proporţie optimă pentru o mai bună absorbţie a acestora în organism;
 • stimularea şi reglarea schimburilor de substanţe la nivel celular;
 • asocierea cu acizii graşi polinesaturaţi omega-3, omega-6 şi omega-9 prezenţi în spirulină;
 • îmbunătăţirea aportului de vitamina B12, deoarece spirulina şi lucerna (Medicago sativa) sunt cele mai bune surse de vitamina B12 din regnul vegetal (cu biodisponibilitate ridicată);
 • suplimentarea cu un conţinut bogat de carotenoizi (din spirulină), substanţe cu proprietăţi antioxidante, anticancerigene şi efecte tonice;
 • completarea cu fitoestrogeni (prezenţi în spirulină) cu efecte benefice în protecţia vasculară antiaterosclerotică, pentru rolul anticancerigen, ameliorarea tulburărilor post menopauză, prevenirea şi întârzierea apariţiei osteoporozei (fitoestrogenii sunt cei mai importanţi factori de fixare / reţinere a calciului în oase).

2. Asocierea cu topinamburul (Heliantus tuberosus) datorită prezenţei inulinei - polizaharid cu funcţie prebiotică importantă - a avut ca scop:
 • înlăturarea disconfortului abdominal (din cauza unor indigestii şi balonări) şi reglarea tranzitulul intestinal;
 • facilitarea şi intensificarea eliminării toxinelor şi a metalelor grele din organism;
 • posibilitatea refacerii florei intestinale prin stimularea dezvoltării microorganismelor specifice florei normale, utile la nivelul intestinului gros, înhibând dezvoltarea florei patogene.

3. Asocierea cu lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) - plantă cunoscută încă din vremea egiptenilor şi a indienilor antici pentru activitatea farmacodinamică complexă, a avut în vedere următoarele:
 • capacitatea antiinflamatoare de tip corticoid, de la abcesele bucale până la inflamaţiile mucoasei gastrice, datorită prezenţei celui mai activ component - acidul gliciretic;
 • stimularea imunităţii, prin conţinutul în glicirizină şi acid gliciretinic, care în studii pe animale s-a demonstrat că măresc rezervele de interferon ale organismului, unul din cei mai importanţi agenţi antivirali, ce contribuie la inhibarea multiplicării virusurilor şi la activarea altor celule imune;
 • ca mucosolvent prin acţiunea expectorantă, cu efect emolient şi calmant la tusei;
 • fiind de 100 de ori mai dulce decât zahărul, lemnul dulce poate avea şi rolul de potenţiator de arome.

Acţiunile benefice ale produsului natural Complex Alfalfa
 • produs valoros care posedă proprietăţi diuretice, antiinflamatoare, antidiabetice, antiulceroase, depurative, puternic detoxifiante, uşor estrogenice, de reglare a poftei de mâncare, laxative;
 • fiind o combinaţie echilibrată de multivitamine şi minerale are rol tonifiant, vitaminizant, remineralizant, antianemic, imunostimulator (înlătură oboseala în efort fizic şi intelectual prelungit);
 • prezenţa siliciului (legat de fosfor în formă organică) duce la asimilarea calciului în fosfosilicaţi de calciu şi scade posibilitatea apariţiei osteoporozei (prevenţia începe de la vârste tinere, în special la femei), susţine sănătatea sistemului osos;
 • prin conţinutul ridicat de vitamina K (din lucernă) manifestă un rol deosebit în coagularea sângelui (creşte viteza de coagulare a sângelui);
 • restabileşte şi echilibrează funcţiile metabolice ale unor ţesuturi şi organe interne;
 • influenţează pozitiv procesele de regenerare tisulară, stimulează şi reglează schimburile de substanţe la nivel celular;
 • susţine sănătatea inimii şi a vaselor sanguine, reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge;
 • favorizează stabilizarea nivelului de glucoză din sânge;
 • susţine sănătarea ficatului şi a tractului digestiv, protejează mucoasa gastro-intestinală, stimulează digestia, echilibrează flora intestinală, are un efect benefic la persoanele cu tendinţă la constipaţie;
 • ca factor puternic detoxifiant (prin aportul bogat în fibre), facilitează eliminarea metalelor grele, a toxinelor, a substanţelor dăunătoare hepatotoxice (alcool, droguri şi alte substanţe chimice) şi a altor contaminanţi;
 • contribuie la stoparea apariţiei şi dezvoltarea celulelor canceroase;
 • facilitează eliminarea acidului uric, normalizează echilibrul hidric, combate unele probleme urinare şi de retenţie a apei în ţesuturi;
 • ameliorează durerile musculare şi articulare;
 • înlătură sau atenuează efectele neplăcute ale menopauzei (stările de iritabilitate, anxietate, bufeuri);
 • măreşte capacitatea de apărare naturală a organismului şi stimulează răspunsul imun;
 • ca antioxidant împiedică distrugerea ADN-ului celular, încetineşte procesul de îmbătrânire precoce;
 • contribuie la înlăturarea stărilor de oboseală fizică şi mentală, îmbunătăţeşte puterea de muncă;
 • este tonic sexual (optimizează funcţia sexuală), tonic muscular, asigură un nivel energetic crescut al organismului.

În loc de concluzii

COMPLEX ALFALFA - ca produs natural cu numeroase acţiuni benefice ar putea fi considerat bun la toate?

Răspunsul este susţinut de o serie de studii clinice efectuate pe componentele prezente în formula preparatului - asocierea unor materii prime pentru completarea necesarului de substanţe nutritive de care organismul uman are nevoie în menţinerea stării de sănătate.
 • Aşa cum spirulina este cunoscută drept hrană completă pentru astronauţi şi sportivi, alfalfa furnizează fitonutrienţi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
 • Topinamburul este denumit de ruşi „hrana bioenergetică a secolului XXI”, iar lemnul dulce este cunoscut ca „antiinflamator general”.

Toate acestea ne determină să răspundem întrebării puse mai sus cu DA şi să considerăm lucerna ca “vindecătorul cu o mie de proprietăţi” (Biolog Frank Bouer).


Administrarea produsului Complex Alfalfa:
Adulţi: 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, înainte de masă sau în timpul meselor principale sau la recomandarea specialistului; se administrează cel mult 2 - 3 luni; se poate relua administrarea după o pauză de o lună.
Copii peste 3 ani: 1 comprimat de 2 - 3 ori pe zi, înainte de masă sau în timpul meselor principale sau după recomandarea specialistului.

Produsul este bine tolerat, fără contraindicaţii semnalate până acum la dozele şi ritmul de administrare recomandate, nu are efecte toxice.
În sarcină şi perioada de alăptare, la copii până la 3 ani se administrează numai la recomandarea specialistului.
Nu se administrează concomitent cu preparatele anticoagulante.

Complex ALFALFA este recomandat şi vegetarienilor, care poate suplini alimentaţia deficitară în proteină animală, fiind de un real folos şi în perioadele de post de peste an.
De asemenea, este benefic pentru utilizarea produsului de cei care depun un efort intelectual susţinut (elevi, studenţi etc.), de sportivi în perioadele de efort fizic prelungit, în prevenirea şi combaterea unor afecţiuni specifice vârstei tinere, dar şi a celei înaintate.

Se poate administra concomitent cu:
 • Omega 3-Omega 6 vegetal (sursă bogată de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6);
 • Hof. Lipomin (reglează valorile colesterolului sanguin şi a trigliceridelor serice);
 • Ulei de cătină (în special, pentru refacerea sistemului imunitar) pentru o viaţă echilibrată şi armonioasă.
Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA
Director General HOFIGALBibliografie:

1.- Dagnelie P, van Staveren WA, van den Berg H . Vitamin B 12 from algae appears not to be bioavailable. Am J Clin Nutr . 1991;53:695-697.
2.- Dillon JC, Phuc AP, Dubacq JP . Nutritional value of the alga spirulina. World Rev Nutr Diet . 1995;77:32-46.
3.- Dorrell, D.G. 1981. Sunflower Helianthus annuus. p. 105–114. In: McClure, T.A. and Lipinsky, E.S. (eds.), CRC handbook of biosolar resources. vol. 11. Resource materials. CRC Press, Inc., Boca Raton, FL.
4.- Giurgiu O., Giurgiu C., Plantele medicinale importante în tratamentele naturiste, 2005 pag.463-465.
5. Gonzalez de Rivera C, Miranda-Zamora R, Diaz-Zagoya JC, et al . Preventive effect of Spirulina maxima on the fatty liver induced by a fructose-rich diet in the rat, a preliminary report. Life Sci . 1993;53:57-61.
6.- Grigorescu E., I. Ciulei, Ursula Stănescu, Index fitofarmaceutic, Ed. Medicală, Bucureşti, 1986, pag.252.
7.- Iwata K, Inayama T, Kato T . Effects of Spirulina platensis on plasma lipoprotein lipase activity in fructose-induced hyperlipidemic rats. J Nutr Sci Vitaminol. 1990;36:165-171.
8.- Nakaya N, Homma Y, Goto Y. Cholesterol lowering effect of spirulina. Nutr Rep Int . 1988;37:1329-1337.
9.-. Qureshi MA, Ali RA. Spirulina platensis exposure enhances macrophage phagocytic function in cats. Immunopharmacol Immunotoxicol . 1996;18:457-463.
10.- Pârvu C., Enciclopedia plantelor, Ed. Tehnică, Bucureşti, 2003, pag.646-660.
11.- WHO Monographs on Selected Medicinal plants, vol.I, Radix Glycyrrhizae, 1999.

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 

Cânepa - plantă medicinală ideală pentru inimă şi creier

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic