Cum se poate îmbunătăți și păstra memoria la orice vârstă

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 38, numarul 38 din 24 6, 2013

Cum se poate îmbunătăți și păstra memoria la orice vârstă Vestea bună – arată oamenii de știință și cercetările din ultimul timp – este că declinul mintal nu este inevitabil și ne putem îmbunătăți memoria și vigilența mentală la orice vârstă.

Cercetările arată clar că oamenii sănătoși, bine hrăniți și bine educați (informați) nu prezintă nici un declin al funcției mintale cauzat de înaintarea în vârstă. Mai mult, deși este adevărat că,celulele creierului mor odată cu vârsta, ele se pot reînnoi dacă îți „hrănești” creierul cu nutrienți potriviți, dar și cu informații adevărate. Intensificatorii naturali ai intelectului și memoriei au rolul de a îmbunătăți mintea și memoria, de a ne proteja singuri împotriva declinului memoriei, prin asigurarea unui consum optim de vitamine, minerale, grăsimi, dar mai ales de nutrienți cu ajutorul cărora organismul poate produce substanțele cheie pentru creier. Acești intensificatori naturali ai intelectului și memoriei - vitaminele B6, B12, acidul folic, trimetil glicerina și zincul sunt substanțe care măresc procesul de metilare și micșorează homocisteina și maximizează activitatea mintală.
Pentru a înțelege de ce acești nu¬trienți sunt atât de importanți este necesar să pătrundem și să înțelegem procesul de metilare. Scopul final al procesului de metilare este practic acela de a elibera grupările metil, oferindu-i-se creierului flexibilitatea de a se adapta. În concluzie cei patru nutrienți esențiali în promovarea metilării sunt: vitaminele B6, B12, acidul folic (B9) și trimetil glicerina ce reprezintă cheia păstrării memoriei în forma ei maximă.
Unde se găsesc aceste substanțe? Planta care conține aceste substanțe este lucerna (recoltată la un anumit stagiu de dezvoltare într-un mod aparte). Datorită componentelor acesteia Hofigal a realizat produsul COMPLEX ALFALFA.

Produsul COMPLEX ALFALFA, sursă naturală de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K), oligoelemente, aminoacizi, proteine uşor asimilabile, caroten, flavonoide, izoflavone, fitoestrogeni, enzime, saponine, fibre este recomandat pentru completarea necesarului de substanţe nutritive de care organismul uman are nevoie în menţinerea stării de sănătate.
 • restabileşte şi echilibrează funcţiile metabolice ale unor ţesuturi şi organe;
 • scade nivelul colesterolului „rău” (LDL) din sânge, împiedică dezvoltarea aterosclerozei, reglează pofta de mâncare;
 • stabilizează nivelul glucozei din sânge;
 • îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi a vaselor sanguine, scade tensiunea arterială;
 • asigură sănătatea ficatului, hepatoprotector;
 • menţine sănătatea tubului digestiv prin combaterea tulburărilor digestive (indigestie, balonare, digestie lentă, stare de greaţă), protejează mucoasa gastro-intestinală;
 • prin conţinutul ridicat de vitamina K prezent în extractul de lucernă manifestă un rol deosebit în coagularea sângelui (împiedică formarea cheagurilor de sânge, opreşte sângerările);
 • factor puternic detoxifiant prin aport bogat de fibre (în special inulină) facilitând eliminarea metalelor grele, toxinelor şi contaminanţilor;
 • ajută la eliminarea acidului uric, normalizarea echilibrului hidric, combaterea problemelor urinare, retenţia de apă în ţesuturi;
 • ameliorează durerile musculare şi articulare;
 • înlătură efectele neplăcute ale menopauzei (starea de iritabilitate, anxietate), atenuează bufeurile;
 • ca antioxidant împiedică distrugerea ADN-ului celular, încetineşte procesul de îmbătrânire precoce;
 • promovează sănătatea sistemului osos, ajută la creşterea densităţii oaselor;
 • înlătură starea de oboseală fizică şi mentală, îmbunătăţeşte capacitatea de muncă, creşte vitalitatea;
 • tonic sexual, tonic muscular, creşte nivelul energetic al organismului.

Este important de subliniat că ultimele descoperiri arată că efectul vitaminelor din grupul B își intensifică proprietățile atunci când sunt luate împreună. Această combinație este prezentă în compoziția Complex Alfalfa unde extractul de lucernă este completat de spirulină pentru obținerea unui efect maxim.

O altă plantă despre care se discută tot mai mult în lumea științifică pentru rolul deosebit în păstrarea memoriei este Rozmarinul (Rosmarinus officinalis). Denumirea sa latină înseamă „roua mării”, referindu-se la habitatul său natural.
Rozmarinul se bucură de respectul profund al medicinei naturale europene, unde este utilizat de obicei pentru îmbunătățirea concentrării și a memoriei și pentru alinarea migrenelor, precum și reducerea durerilor musculare reumatice.
Cercetările arată că extractul de rozmarin inhibă un număr mare de procese disfuncționale, care se știe că alimentează dezvoltarea tumorilor.
Este de menționat cât de semnificativ inhibă rozmarinul aceste activități periculoase - cu până la 99%, conform cercetărilor de la Rutgers.
Confirmarea relației specifice între rozmarin și COX2 (enzima 2 ciclooxigenaza – responsabilă de producerea inflamațiilor) a fost prezentată în detaliu încă din 1998 de cercetătorii suedezi care au demonstrat că acidul ursolic are efect clar de inhibiție a COX2.

Hofigal obține astfel MLĂDIȚE DE ROZMARIN EXTRACT GLICEROHIDROALCOOLIC 1DH cu următoarele proprietăți:
 • produs natural cu valoare biologică complexă, dinamică şi unitară care asigură necesarul de substanţe biologic active în completarea dietei pentru susţinerea sănătăţii ficatului şi a căilor biliare, normalizarea profilului electroforetic al proteinelor serice, stimularea sistemului reticulo-endotelial şi o acţiune globală trofică de stimulare generală a organismului;
 • asigură reechilibrarea disfuncţiilor hepato-biliare prin acţiunea colagog-coleretică, antispastică, antiinflamatoare, contribuie la regenerarea ţesutului hepatic, reglează motricitatea vezicii biliare;
 • stimulează circulaţia cerebrală şi microcirculaţia capilară periferică;
 • susţine sănătatea tubului digestiv;
 • ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor din sânge;
 • fortifică vederea şi memoria, reglează activitatea sistemului nervos, este stimulator cerebral;
 • are efect tonic general în astenia intelectuală şi fizică de cauze diverse;
 • normalizează valorile tensiunii arteriale;
 • ca antioxidant stopează acţiunea negativă a radicalilor liberi superoxidici, încetineşte procesele de îmbătrânire precoce ale organismului;
 • reglează funcţiile glandelor cu secreţie internă (hipofizară, suprarenală, ovariană şi testiculară) şi intervine favorabil în unele disfuncţii endocrine (combate frigiditatea, impotenţa, tulburările legate de menopauză şi andropauză, ameliorează congestia prostatică şi restabileşte tonusul şi libido-ul, reduce iritabilitatea);
 • fiind un bun cicatrizant, decongestionant şi vasodilatator periferic este util în dureri articulare şi musculare, în dureri reumatice;
 • are efect benefic în unele procese inflamatorii de la nivelul pielii, alopecie, acnee; este activ în unele stări alergice;
 • manifestă o acţiune benefică asupra echilibrului ionic şi mineral al întregului organism;
 • asigură o stare generală de bine, ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

O altă plantă care merită tot respectul, implicată în sănătatea minții și a inimii este usturoiul.
Bulbii de usturoi (Allii sativi bulbus) fam. Liliaceae, denumiţi curent „căţei de usturoi” provenit de la planta Allium sativum - au utilizări terapeutice în medicina umană cultă şi tradiţională.
Din timpuri străvechi, usturoiul a fost utilizat ca fortifiant contra ciumei.
Aristofan elogiază usturoiul pentru numeroasele proprietăţi terapeutice.
Dioscoride şi Galen îl descriu ca un bun vermifug.
Arabii îl recomandau ca antidot contra turbării şi a muşcăturilor de viperă.
Şcoala din Salermo îi recunoaşte proprietăţile antiseptice.
În timpul Renaşterii, Paracelsus şi chirurgul Ambroise Paré îl considerau un adevărat panaceu constituind timp de secole singurul mijloc de combatere a epidemiilor de ciumă.
Din punct de vedere chimic bulbii conţin glucide (23 – 27% glucoză, fructoză, zaharoză, maltoză, rafinoză), protide (6 – 7%), lipide (0,1 – 0,5%), ulei eteric (0,009 g%) format din 67 compuşi, printre care disulfura de alilpropil (6%), disulfura de alil (60%), trisulfură de alil (cca. 20%), cantităţi mici de tetrasulfură de alil, acizi organici neazotaţi (citric, malic, piruvic, succinic, oxalic, glucuronic), vitaminele C (14 – 20 mg%/g s.p.), B1, B2 şi PP (nu depăşesc fiecare 0,5 mg%/g s.p.), E (25 – 29 mg%/g s.u.), fitohormoni (gibereline), enzime (ribonuclează, invertază, polifructozidază), substanţe anorganice, apă (61 – 64%), macroelemente reprezentate de potasiu (540 mg%/g s.p.), fosfor, magneziu, calciu, sodiu, clor, microelemente constând din fer (1,4 - 1,7 mg%/g s.p.), mangan, cupru, siliciu, cadmiu.
Principiile active din plantă au proprietăţi antiseptice, bacteriostatice şi bactericide, antispastice, carminative, coleretice, diuretice, afrodiziace, emenagoge, expectorante, febrifuge, fluidifiante ale secreţiilor bronşice, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante, hipotensoare, sedative, rezolutive, revulsive, aperitive, antigutoase, antiartritice, stomahice, tonice (capilar, nervos, vascular, cardiac), vermifuge.
Acţiunea antibacteriană se datorează alicinei. În concentraţie de 1:100000 acţionează atât asupra germenilor gram – pozitivi, cât şi a celor gram – negativi (stafilococi, streptococi, etc.). Are şi acţiune antifungică.
Medicii chinezi tratează cu usturoi meningita produsă de ciuperca Cryptococcus neoformans.
Acţiunea hipotensivă, constând în scăderea tensiunii arteriale, se datorează disulfurii de alil. Prin consumarea usturoiului, se produce o scădere a colesterolului din sânge, o scădere a trigliceridelor, β–lipoproteinelor şi a fosfolipidelor serice. Acest proces este azi demonstrat științific prin crearea condițiilor de participare a colesterolului la formarea noilor celule ce se nasc în cadrul programului apoptic.

Aș aminti și produsele stupului care au un rol deosebit în programul enzimatic al minții și inimii: propolisul, laptișorul de matcă, mierea însăși și larvele de albine (trântorii).
Am putea enumera astfel produse realizate de Hofigal care au în compoziție constituenți enzimatici: Hoflipomin, Colerd plus, Coenzima Q10 în ulei de cătină. Efectul acestora este maxim dacă sunt asociate cu Omega - 3 & Omega - 6 vegetal. Rolul acestui supliment alimentar este inconfundabil în menținerea memoriei la orice vârstă sau la formarea acesteia la tineri.
Compoziția unică îi conferă o multitudine de proprietăți, printre care amintim:
 • sursă directă de acizi graşi Omega - 3 şi Omega - 6 într-un raport optim (1:3), echilibrat, fără metale grele, net superior uleiului de peşte (1:4-5);
 • hrăneşte creierul şi îl menţine funcţional până la adânci bătrâneţi;
 • creşte coeficientul de inteligenţă la copii;
 • susţine dezvoltarea creierului şi stimulează activitatea funcţională a sistemului nervos;
 • menţine sănătatea creierului la copii, adulţi şi persoane în vârstă;
 • restabileşte echilibrul emoţional;
 • îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, învăţare şi memorare, întreţine memoria la toate vârstele;
 • benefic în tulburări psihice la copiii cu deficit de atenţie, cu dezvoltare mentală şi psihomotorie întârziată, în perturbări de comportament;
 • reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge şi reechilibrează raportul dintre colesterolul rău (LDL) şi colesterolul bun (HDL);
 • împiedică dezvoltarea aterosclerozei;
 • posedă proprietăţi antitrombotice (reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în arterele coronare), descreşte tendinţa de coagulare a sângelui şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină;
 • contribuie la normalizarea tensiunii arteriale;
 • contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, inclusiv la persoanele aflate sub tratament oncologic;
 • benefic în dieta complexă a persoanelor cu hiperglicemie, îmbunătăţeşte utilizarea insulinei în ţesuturile organismului;
 • controlează şi reduce procesele inflamatorii (prin diminuarea activităţii inflamatorii a ciclooxigenazei, citokinelor şi prostaglandinelor);
 • protejează sănătatea organismului în condiţii de stres şi activităţi intelectuale intense;
 • contribuie la redobândirea bunei dispoziţii şi a senzaţiei de bine, precum şi la echilibrarea efectelor negative ale stresului şi a tendinţelor spre reacţii violente;
 • ajută la regenerarea ţesuturilor şi la reepitelizarea mucoaselor, în procese inflamatorii ale mucoasei intestinale şi ale pielii;
 • are o influenţă pozitivă asupra funcţiei vizuale la copii;
 • hrăneşte şi regenerează stratul subdermic, obţinându-se o piele sănătoasă şi catifelată.

Am dori să reamintim că produsul Omega - 3 & Omega - 6 vegetal este rezultatul cercetărilor efectuate de specialiștii firmei noastre finalizate cu medalia de aur la Salonul de Invenții de la Bruxelles - 2013.
Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA
Director General HOFIGAL

Tratamentul natural al gutei

Dr. PAULA FLOREA Medic familie cu competență în apifitoterapie

 

Tratamentul fitoterapic in boala varicoasă

Dr. ANIELA IOANA KINN  Medic specialist medicină de familie

 

O alternativă de tratament tip Hofigal pentru prevenirea infarctului miocardic

Dr. PAVEL IRINEL Medic cu competență în apifitoterapie

 

Rinita alergica - remedii naturale

Dr. IULIA HOBEANU-BURGHIU

 

Hipertiroidismul - remedii naturale

Dr. ANAMARIA ALEXANDRU Medic apifitoterapeut

 

Artroza și tratamentul ei in Complexul Medical Hofimed

Dr. CUIBUŞ IOAN FLORIN Medic specialist geriatrie

 

Durerile de cap (cefaleea) și tratamentele fitoterapeutice

Dr. NATALIA CHICU Director Complexul medical Hofimed

 

Alergiile - dușmanul nevăzut

Dr. ADRIANA TATOMIRESCU Medic specialist Igienă

 

Ceai ecologic de coacăz negru

 

Ceai ecologic de echinacea

 
Pagina: « 01 ... 07 08 09 10 11 12 13 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic