Guta și remediile sale fitoterapeutice

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 21, numarul 21 din 1 2, 2010

Guta și remediile sale fitoterapeutice Clasic, guta este definită ca o inflamare a articulațiilor mici si mijlocii, consecință directă a tulburărilor metabolismului acidului uric, care se depune în mod excesiv, sub formă de urat monosodic în țesuturile moi ale articulațiilor.

Această precipitare și depozitare a cristalelor de urați este favorizată de temperaturile scăzute ale iernilor geroase. Obezitatea, bolile cardiovasculare, consumul de carne grasă, consumul de alcool sunt de asemenea factori incriminați în apariția acestei afecțiuni. Din punct de vedere al grupelor de vârstă și sex, frecvența cea mai mare este întâlnită la bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani și doar la femeile cu vârste peste 45 de ani.

Guta, din punct de vedere fiziopatologic, este o boală de nutriție caracterizată printr-o disfuncție metabolică manifestată prin hiperuricemie (exces de acid uric în sânge) și depunerea de microcristale la nivelul articulațiilor. Cauzele acestei anomalii biologice sunt multiple (creșterea sintezei de purine, aportul crescut de purine prin consumul exagerat de bere, insuficiența excretorie urinară a acidului uric, catabolismul protidic crescut, etc.). Cauzele enzimatice ale acestei disfuncții pot fi deficitul de H.G.P.R.T. (hipoxantin-guanin-fosfori-bazil transferază) sau deficitul de G.P.D. (glucozofosfodehidrogenază). Afecțiunea poate fi moștenită sau dobândită în cursul vieții. Incidența este maximă la bărbații maturi și rară (doar 5%) la femeile ajunse la menopauză.
Clinic, cel mai frecvent guta se caracterizează prin durere intensă localizată la nivelul articulației metatarso-falangiene (articulația degetului mare de la picior) , cu debut brusc, care apare de regulă noaptea. Alte localizări pot fi genunchii, gleznele, coloana cervicală. Uneori, criza gutoasă este precedată de așa zise semne premonitorii (cefalee, iritabilitate, senzație de greață) iar după instalare, poate dura de la 3 până la maxim 7 zile. Bolnavul simte creșteri ale intensității durerii articulare mai ales în timpul nopții. Local, pielea este mai caldă, ușor tumefiată, prezintă edeme și zone de dilatație venoasă periferică, de regulă subiacente zonei articulare interesate.

Accesul de gută poate fi provocat de excesele alimentare (consum de carne, organe de animale-ficat, rinichi, limbă, momițe, grăsimi, bere, fructe de mare, pește gras-hering, sardină, crap chinezesc, etc.), în special la persoanele cu grupa de sânge A, sau în general la persoanele cu deficiențe enzimatice specificate mai sus.
Administrarea de substanțe diuretice, antiinflamatoare, corticoizi, mici intervenții chirurgicale, stomatologice, banale infecții intercurente, toate acestea pot declanșa ulterior criza de gută, dar numai în cazul unei predispoziții spre această afecțiune.

Complicațiile gutei pot fi tofii gutoși, care corespund unor depozite de acid uric localizate la nivelul tendoanelor și cartilagiilor unor articulații mici ale extremităților, la nivelul pavilionului urechii sau la nivelul tendonului lui Achile. Evoluția acestor tofi gutoși merge spre ramolisment, cu apariția unor zone de ulcerație a pielii și eliminarea unei substanțe cremoase care conține urat de sodiu.
Altă complicație este artropatia gutoasă, care corespunde localizării unui tof gutos în interiorul unui cartilagiu sau os, la o articulație afectată și anterior de gută. Ulterior, la acest nivel se poate dezvolta în timp o anchiloză (însoțită de durere declanșată la mobilizarea articulației respective) și se pot adăuga fenomene inflamatorii locale. Evoluția este spre apariția și permanentizarea impotenței funcționale articulare. Alte complicații pot fi cele renale, manifestate prin litiază urică (formarea de calculi renali din acid uric). Aici, evoluția poate fi spre pielonefrită, nefropatie interstițială și uneori se poate ajunge la insuficiență renală. Alte complicații pot apărea la nivelul ochilor, unde pot fi depistați noduli conjunctivali cu cristale de urați.

Această afecțiune poate constitui un semnal de alarmă atât pentru bolnav cât și pentru familie. Evoluția bolii în sine, asocierea cu alte afecțiuni metabolice, cronice, complicațiile cu prognostic sever, incidența crescută, toate acestea converg către o singură constatare și concluzie: depistarea precoce și tratamentul alopat susținut, dublat continuu de o dietă riguroasă și o cură fitoterapeutică susținută, pot conduce la întârzierea sau chiar combaterea complicațiilor. în continuare, voi detaila aceste indicații fitoterapeutice si de igienă a alimentației antigutoase.

în paralel cu medicația alopată (ibuprofen, indometacină, allopurinol, colchicina etc.) vă recomand următoarea asociere de produse naturale Hofigal:

Condartroz - comprimate de 850 mg (care conțin glucozamin sulfat, extract de cătină, condroitin sulfat), cu efect antiinflamator remarcabil; se pot administra 6 comprimate pe zi (2+2+2), după mesele principale, zilnic, minimum trei luni

Depurin - 3 comprimate pe zi (1+1+1) administrate după mese, zilnic, minim trei luni

Complet Antioxidant - 4 comprimate pe zi (1+2+1) administrate după mese, 20 zile pe lună, minim trei luni.

Coenzima Q10 în ulei de că�tină Forte (30mg) - 2 capsule pe zi (1+0+1) administrate după mese, zilnic, minimum trei luni.

Ulei de pește din sardină și cod - 6 capsule pe zi (2+2+2) administrate după mesele principale, zilnic, minimum trei luni.

Spirulină - 6 capsule de 500 mg pe zi (2+2+2) administrate cu 30 minute înainte de mesele principale, zilnic, minimum trei luni

Redigest Plus - 6 comprimate pe zi (2+2+2) administrate cu 30 minute înainte de mesele principale, zilnic, minimum trei luni.

Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru - o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineață, zilnic, minimum trei luni.

Gemoderivat din muguri de Frasin
- o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici, cu 15 minute înainte de masa de prânz, zilnic, minimum trei luni.

Gemoderivat din muguri de Ulm - o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici,cu 15 minute înainte de masa de seară, zilnic, minimum trei luni.
Această asociere de gemoderivate (menționată mai sus) împreună cu celelalte produse fitoterapeutice Hofigal este indicată în special bolnavilor de gută care prezintă și obezitate, hipercolesterolemie, boli dermatologice (eczeme, herpes, seboree etc.)

Pentru bolnavii de gută aflați în plin acces dureros, recomand următoarea asociere de 3 gemoderivate Hofigal (în paralel cu aceleași produse fitoterapeutice menționate mai sus):

Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru - o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineață, zilnic, minimum trei luni.

Gemoderivat din muguri de Mesteacăn Pufos - o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici, cu 15 minute înainte de masa de prânz, zilnic, minimum trei luni.

Gemoderivat din muguri de Frasin - o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată și băută în 4-5 înghițituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, zilnic, minimum trei luni.

De asemenea, în plină criză dureroasă, recomand și asocierea simultană de:

Hof.Imun - 6 comprimate pe zi (2+2+2) administrate după mesele principale, 20 zile pe lună, minimum trei luni.

Obiectivele acestui tratament sunt următoarele:
  • Combaterea fenomenelor inflamatorii acute locale (prin administrarea de Condartroz, Complet Antioxidant, Depurin, Coenzima Q10 în ulei de cătină, Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru, din muguri de Frasin, din muguri de Mesteacăn Pufos, Ulei de pește cu Omega 3 și Omega 6)
  • Drenarea țesuturilor infiltrate cu exces de reziduuri metabolice (prin administrarea de Coenzima Q10 în ulei de Cătină Forte (30mg), Depurin, Spirulină, Gemoderivat din muguri de Mesteacăn Pufos)
  • Refacerea cartilagiilor și articulațiilor, asigurarea îmbunătățirii mobilității acestora (prin administrarea de Condartroz, Gemoderivat din muguri de Coacăz Negru, din muguri de Frasin, din muguri de Mesteacăn Pufos, Complet Antioxidant, Ulei de pește cu Omega 3 și Omega 6)
  • Asigurarea unui drenaj optim hepato-renal (prin administrarea de Gemoderivat din muguri de Frasin, din muguri de Mesteacăn Pufos, Depurin)
  • Aportul optim de vitamine, oligoelemente, aminoacizi esențiali și neesențiali, alte principii active necesare inițierii și menținerii liniilor metabolice, sintezei de enzime și hormoni, susținerii funcțiilor imunologice (prin administrarea de Spirulină, Complet Antioxidant, Ulei de Cătină, Coenzima Q10 în ulei de cătină Forte (30mg), Redigest Plus, Ulei de pește cu Omega 3 și Omega 6)

Acest tratament poate fi menținut timp de minimum trei luni și poate fi repetat după o pauză de o lună.

în ceea ce privește regimul alimentar, recomand un regim hipocaloric (mai ales în cazul asocierii excesului ponderal) și hipouricemiant.
Astfel, vor fi interzise cu desăvârșire alcoolul (în special berea), prăjelile, consumul de organe de animale (rinichi, ficat, creier, momițe, pipote), mezeluri (salam, tobă, pateu, cârnați, cremvurști, parizer, costiță, kaizer, șuncă, slănină) din carne de porc, oaie, vită, vânat, miel. De asemenea, va fi interzis consumul de spanac, ștevie, mazăre, fasole, linte. Alimentele excitante, condimentele, sau cele bogate în purine (ciocolată, cafea, cacao) și ceaiul rusesc vor fi cu desăvârșire evitate. în general, dulciurile vor fi eliminate progresiv.
Cu prudență vor fi consumate nucile, năutul, soia, lintea.

Alimentele permise sunt următoarele: sfecla, fasolea verde, varza albă, roșie, tomatele, pătrunjelul, morcovii, anghinarea, strugurii, caisele, vișinele, cireșele, merele, prunele, perele, afinele, coacăzele negre, măceșele, ananasul; să nu uităm consumul obligatoriu de cereale integrale, hrișcă, care nu aduc un aport caloric prea mare și nici nu cresc valorile acidului uric. Țelina, leușteanul pot stimula activitatea rinichilor, crescând astfel rata de eliminarea a uraților. Alt secret, bromeleina din fructul de ananas prin calitățile antiinflamatoare, poate diminua moderat efectele crizei de gută, poate influența mediu metabolismul acidului uric. De asemenea, o soluție mai ieftină și mai neaoșă este salata de păpădie sau sucul de soc, ambele având efecte puternic depurative, de detoxifiere a întregului organism, stimulând funcțiile renale și hepatice, mobilizând sărurile de acid uric din locașurile de depunere. Hidratarea joacă un rol important, ajutând la eliminarea produșilor de metabolism, asigurând o diureză optimă, scăzând astfel apreciabil sărurile de acid uric din organism. Zilnic sunt necesare minim 2,5 litri spre ingerare. Sunt permise sucurile de fructe sau ceaiurile depurative, detoxifiante (soc, păpădie, ienupăr, afine, măceșe, mure, coacăze negre, etc.). în ceea ce privește consumul de carne, este permisă doar carnea slabă de pește, vită, pasăre (friptă sau fiartă). Lactatele și pastele făinoase vor fi consumate cu moderație. O soluție salvatoare pot fi ciupercile, dar și acestea, datorită concentrației calorice, vor fi consumate cu moderație.
Nu în ultimul rând, recomand cu căldură 2-3 cure de tratament balnear în cadrul Complexului de Terapie Naturală â€â?Alexandraâ€â? din Breaza-Prahova. Aici, în urma consultului de specialitate Balneologie- Reumatologie-Recuperare medicală, pot fi recomandate proceduri de masaj, drenaj limfatic, reflexoterapie, electroterapie, împachetări cu Spirulină vie, dietoterapie. Programări se pot face pe toată perioada anului, la telefon 0244-343.296 și 0244-342.975. Prețurile sunt pentru buzunarele românului și cuprind pensiune completă (cazare și trei mese), consult medical de specialitate, consiliere pe toată perioada, tratament cu suplimente Hofigal și până la patru proceduri în Baza de tratament balnear. Atmosfera familială, curățenia, liniștea, seriozitatea profesională, calitatea serviciilor, iată câteva dintre punctele de referință ale Complexului de Terapie Naturală „Alexandraâ€â? din Breaza. Si acestea nu sunt unicele avantaje; cine vine la Breaza, beneficiază de calitățile curative specifice zonei submontane, excelent antidot contra stresului și suprasolicitărilor cotidiene. Iernile sunt blânde iar vara, confortul termic este ideal pentru cei care nu suportă căldura excesivă, sufocantă, aproape tropicală a marilor orașe. Pentru cei cu afecțiuni reumatice, disfuncții metabolice digestive, hepatice, stres ocupațional, terapia balneară la Breaza constituie o alternativă salvatoare, mai ales în sezonul rece. Pentru a preveni recăderile specifice anotimpului rece, este indicată o cură balneară în lunile ianuarie, februarie, martie și o revenire în sezonul cald, oricând. De fapt, sezonul ideal pentru cura balneară este perioada octombrie-martie, când organismul are mare nevoie de susținere și recuperare. Bolnavii de gută pot opta pentru această alternativă (tratament balnear la Breaza asociat cu tratament profilactic apifitoterapeutic și gemoterapeutic Hofigal) în scopul prevenirii crizelor dureroase din sezonul rece.

Și o ultimă precizare în legătură cu tratamentul fitoterapeutic cu suplimente Hofigal: în pauza de o lună, ținută între curele de minim trei luni, se pot administra în scop depurativ, de detoxifiere a organismului - Tinctură de Păpădie - 90 picături pe zi (30+30+30), diluate în puțină apă plată și băute înainte de mesele principale cu jumătate de oră, timp de 30 de zile, sau Tinctură de fructe de Soc - 2 linguri pe zi, diluate fiecare în câte jumătate de pahar de apă plată și băute cu 30 minute înainte de mesele principale, timp de 30 de zile. Aceste cure pot determina și o scădere a curbei ponderale, obiectiv obligatoriu pentru orice bolnav de gută, mai ales în cazul excesului de greutate corporeală. De asemenea, asocierea fitoterapeuticelor Hofigal cu gemoderivatele monodoză poate varia de la caz la caz, în funcție de simptomatologia asociată fiecărui pacient cu gută. De aceea, pentru informații suplimentare și scheme individuale de tratament, vă așteptăm să ne contactați la telefon 0730087673, zilnic între orele 8.30-14.30. Doresc ca informațiile pe care vi le-am oferit să vă fie de folos și să vă ajute! Vă doresc multă sănătate și s-auzim numai de bine!

Dr. SISSEA HENRI TEODOR, medic fitoterapeut

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic