Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 44, numarul 44 din 1 8, 2014

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii Procesele fiziologice complexe care au loc în timpul sarcinii determină creşterea necesarului de vitamine şi minerale. Tendinţa actuală este de a asigura consumul adecvat al acestor nutrienţi prin consumul de suplimente vitaminice şi minerale. O atenţie deosebită se acordă consumului de fier şi acid folic.

Fierul - necesarul de fier este mult crescut în timpul sarcinii. Consumul redus de fier este asociat cu riscul de naştere prematură şi cu greutatea fetală scăzută la naştere. Necesarul în fier al sarcinii este estimat la aproximativ 900-1000 mg, util formării depozitelor de fier ale fătului (300 mg), formării placentei (50-75 mg), creşterii volumului sangvin matern (450 mg), o parte din fier fiind pierdut în timpul naşterii (200 mg).
Pentru a menţine depozitele materne de fier şi pentru a preveni instalarea deficitului, aportul zilnic recomandat este cu 15 mg mai mare în sarcină, ajungând la 30 mg/zi. Femeile gravide cu sarcini gemelare şi cele anemice ar trebui să beneficieze de suplimente de fier de 60-100 mg/zi până când hemoglobina ajunge la valori normale, ulterior suplimentarea revenind la 30 mg/zi. Suplimentele care conţin fier trebuie administrate în perioadele interprandiale, preferabil cu băuturi ce conţin acid ascorbic (măreşte absorbţia fierului), evitându-se administrarea cu ceai, lapte sau cafea.

Acidul folic - deficienţa de acid folic este una din cele mai comune deficienţe în sarcină. Necesarul de acid folic este crescut în această perioadă, acesta fiind necesar sintezei ADN. Deficienţa de acid folic în perioada timpurie a sarcinii poate produce defecte ale tubului neural cum sunt spina bifida, anencefalie şi mielomeningocel.
Deoarece închiderea tubului neural are loc cel mai adesea înainte ca femeia să ştie că este însărcinată (în prima lună de gestaţie), efectul suplimentării cu acid folic după această perioadă este minim. Având în vedere această situaţie, recomandările experţilor vizează ca toate femeile aflate la vârsta reproductivă să primească suplimente de acid folic.
Suplimentarea acidului folic este asociată cu creşterea greutăţii la naştere şi cu reducerea numărului de copii cu greutate mică la naştere, atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare. Aportul zilnic recomandat de acid folic este de 400 μg/zi pentru femeile care doresc o sarcină şi un supliment de 200 μg/zi pentru femeile gravide, ajungându-se la o doză de 600 μg/zi echivalent folaţi pentru gravide.
Se recomandă ca pentru gravidele care au avut anterior sarcini afectate de defecte de tub neural suplimentarea să se facă cu 5 mg de acid folic pe zi. Strategiile privind creşterea consumului de folaţi includ educarea privind consumul de alimente bogate în folaţi (legume cu frunze verzi) sau utilizarea zilnică a suplimentelor conţinând 400 μg folaţi, ambele condiţii fiind dificil de implementat. Fortificarea alimentelor cu folaţi ar putea favoriza consumul pasiv de lungă durată, dar ridică problema ingestiei unor doze prea mari (mai mult de 1 mg/zi), resposabile de mascarea semnelor hematologice ale deficitului de vitamina B12. În ţările în care se face fortificarea cu folaţi a făinii de grâu (SUA, Canada) s-a constatat o reducere a defectelor de tub neural cu până la 40%.

Zincul - suplimentarea cu fier şi acid folic ar putea diminua absorbţia zincului, unele studii demonstrând legătura dintre deficitul de zinc şi sarcinile cu prognostic nefavorabil, motiv pentru care se recomandă şi suplimentarea acestui mineral în perioada gravidităţii la femeile care iau mai mult de 30 mg fier pe zi. De asemenea, un supliment de zinc de 15 mg/zi este recomandat gravidelor fumătoare şi celor purtătoare de sarcini gemelare.

Calciul - necesarul suplimentar de calciu în timpul sarcinii este de 25-30 g. Consumul adecvat de calciu este important pentru femeile foarte tinere, la care oasele continuă să-şi crească densitatea până la vârsta de 25 de ani. De asemenea, se consideră că o parte din calciul depozitat în oase se va constitui într-o rezervă necesară în perioada lactaţiei. O cantitate adecvată de calciu este obţinută relativ uşor prin consumul de alimente bogate în calciu (produse lactate), iar când necesarul nu poate fi obţinut din surse alimentare se recomandă suplimentarea cu aproximativ 600-1000 mg/zi calciu, ţinându-se cont de limita superioară maximă admisă de 2500 mg/zi, similară cu cea a femeilor negravide.

Iodul - deficienţa maternă de iod este responsabilă de apariţia hipotiroidiei la nou-născut, cu consecinţe nefaste pentru acesta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 20 milioane de oameni de pe tot globul suferă de retard mintal, consecinţă a deficitului matern de iod care ar fi putut fi prevenit prin suplimentarea acestuia. Hormonii tiroidieni sunt necesari dezvoltării normale a creierului şi proceselor de creştere. Manifestările deficitului de iod care conduc la apariţia cretinismului sunt cu atât mai importante cu cât deficitul apare la începutul sarcinii şi pot fi prevenite prin corectarea deficitului matern în primele 3 luni de sarcină. Aportul zilnic recomandat de iod este de 175 μg/zi.

Vitamina D - deficienţa vitaminei D este asociată cu tulburări ale metabolismului calciului atât la mamă cât şi la făt, fiind responsabilă de apariţia hipocalcemiei, a tetaniei la nou-născut şi a osteomalaciei la mamă. Deficitul de vitamină D este întâlnit frecvent la gravidele din ţările nordice (datorită expunerii reduse la soare, mai ales în lunile de iarnă) şi la cele care au un aport alimentar redus de vitamină D, motiv pentru care în unele ţări se practică fortifierea produselor lactate cu vitamina D. Aportul zilnic recomandat este de 5 μg/zi de vitamina D (200 UI), similară cu cea a femeilor negravide, suplimentarea zilnică cu 5 μg/zi fiind necesară doar în cazul persoanelor vegetariene, a celor cu expunere limitată la soare sau a celor care evită produsele lactate fortificate. Aportul maxim admis este de 50 μg/zi, dozele excesive putând duce la hipercalcemie fetală severă.

Vitamina A - nivelurile scăzute de vitamina A sunt asociate cu naştere prematură, retard al creşterii intrauterine şi greutate mică la naştere. Deficitul de vitamina A nu este o situaţie frecvent întâlnită, o atenţie sporită fiind însă acordată excesului de vitamina A pe parcursul sarcinii. Folosirea analogilor de vitamina A (isotretinoin – utilizaţi în tratamentul acneii chistice) în primele luni de sarcină poate genera avorturi spontane şi malformaţii congenitale (anomalii ale sistemului nervos central, cardiovasculare sau faciale). Doze mari de vitamina A (20 000-50 000 UI) pot produce efecte similare, dar doze comparabile de carotenoizi par a nu avea efect toxic.

Vitamina C - studii recente demonstrează asocierea dintre deficitul de vitamina C şi preeclampsie sau ruptura prematură de membrane. Se recomandă o creştere a consumului cu 10 mg/zi la femeile gravide.

În acest sens, compania HOFIGAL a conceput o serie de suplimente alimentare cu compoziţie fitocomplexă, care să vină în ajutorul persoanelor care au carenţe de minerale şi vitamine. Pentru asigurarea unui aport optim de substanţe nutritive vă recomandăm următoarele produse Hofigal, spre a fi consumate în cure de câte 3 luni, separate de pauze de o lună:

Spirulina cu extract total de cătină - realizează o combinaţie armonioasă între calităţile nutriţionale şi bioenergetice ale spirulinei şi proprietăţile vitaminizante şi remineralizante ale extractului de cătină. Produsul rezultat este un supliment alimentar ecologic care intervine în reglarea şi echilibrarea principalelor funcţii metabolice şi imunologice ale organismului. Spirulina este o sursă bogată de proteine, conţine o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, polizaharide, vitamine hidrosolubile (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, acid folic, B12, vitamina C) şi liposolubile, enzime, microelemente şi pigmenţi activi biologic (ficocianine și aloficocianine). Extractele din fructul de cătină sunt o reală sursă naturală polivitaminică (cea mai bogată sursă de vitamine A, E, carotenoizi, vitaminele C, P şi întreg complexul B), microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu), precum şi acizi graşi esenţiali.

Polivitamine naturale cu calciu şi magneziu – este recomandat în dezechilibre minerale şi vitaminice ca: hipocalcemie, hipomagnezemie, anemie, disfuncţii metabolice, astenie fizică şi psihică, persoanelor expuse unui stres susținut și permanent.

Complet Hofigal antioxidant – se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la copii de 3 ani pana la vârsta maturităţii). Datorită compoziţiei sale de amarant, topinambur şi spirulină asigură necesarul de minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn, Cu, I), vitamine, aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, flavonoide, lecitine, vitamine (A, B1, B2). Este recomandat într-o gamă variată de afecţiuni, efectul său principal fiind de echilibrare completă a organismului, împiedicarea formării radicalilor liberi şi combaterea fenomenelor de îmbătrânire prematură.

Uleiul de cătină este un complex polivitaminic cu o puternică acţiune regeneratoare locală. Uleiul de cătină este un concentrat natural alimentar bogat în principii active, în principal în beta-caroteni, vitaminele D, E, F,K, produşi polifenolici cu activitate puternic anti-inflamatoare, acizi graşi polinesaturaţi din care acidul gama-linolenic, precursor al multor enzime organice, aminoacizi liberi şi lecitine sub formă uşor asimilabilă (săruri de calciu şi magneziu). Una dintre modificările care au loc devreme în timpul sarcinii este reducerea eficienţei sistemului imunitar, gravida devenind mai receptivă la infecţii decât femeia care nu poartă o sarcină. Această schimbare temporară are menirea de a proteja noul organism în formare de eventualele reacţii de rejecţie ale sistemului de apărare al mamei. În acest sens, Hofigal a conceput şi a fabricat o serie de produse apifitoterapeutice şi gemoterapeutice cu rol imunostimulator general, acţionează stimulând atât apărarea nespecifică (macrofagele), cat şi apărarea specifică (limfocitele T, B).

Hofimun are în compoziţia sa: extract concentrat de Echinacea, gluconat de zinc, vitamina C. Este utilizat în scop adjuvant al antibioterapiei pentru prevenirea şi tratarea IACRS; are acţiune antiinflamatoare şi imunostimulatoare, prin creşterea rezistenţei nespecifice a organismului (compusul realizează o însumare a efectelor imunostimulatoare ale extractului de echinacea şi ale vitaminei C, iar aportul bine dozat de zinc creşte activitatea a peste 300 de enzime care joacă rol important în scăderea proceselor inflamatorii şi întărirea sistemului imunitar); contribuie la diminuarea formării radicalilor liberi, atenuând îmbătrânirea ţesuturilor, la refacerea sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei organismului la efort fizic şi intelectual.

Hofimun forte este un supliment alimentar fitocomplex cu rol de reechilibrare a mecanismelor de apărare ale organismului şi efecte de prevenire a unor afecţiuni virale intercurente, creşterea rezistenţei imune faţă de germeni microbieni şi micotici. Are în compoziția sa extract din fructe de zmeur (Rubii idaei fructus), extract din Echinacea (Echinacea herba), extract concentrat din rădăcina de lemn dulce (Glycyrrhiza radix).

Flavovit C – este constituit dintr-o asociere armonioasă de vitamina C şi flavonoizi, fiind recomandat pentru acţiunea sa puternic antioxidantă astfel, la copii este prescris în stări de deficienţe imunologice (IACRS recurente), rahitism. În cazul adulţilor este recomandat în osteoporoză, osteopenie, hipovitaminoză C.

Echinavit C conţine extract de fructe de cătină (Hippophae rhamnoides fructus), extract de roiniţă (Melissae herba), extract de fructe de măceş (Cynosbati fructus), extract de Echinacea(Echinacea purpurea herba), extract de fructe de zmeur(Rubii idaei fructus), seminţe degresate de in (Lini semen). Are proprietăti de stimulare şi echilibrare a sistemului imunitar, de vitaminizare, de remineralizare şi fortifiere a organismului. Echinavit.C are şi calităţi antioxidante, antianemice, antiseptice şi de regenerare a pielii şi mucoaselor; benefic prin funcţiile sale antivirale (herpes simplex si virus gripal); asigură un aport natural de vitamine şi minerale (A, E, B1, B2, C) pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului; contribuie la îmbunătăţirea memoriei (în special la copii). Este un supliment alimentar cu rol în creşterea rezistenţei organismului faţă de diferiţi agenţi patogeni; diferite forme de avitaminoze; anemii; tonic general al organismului.

Evitus conţine extract din rădăcina de lemn dulce (Glycyrrhiza radix), extract de cătină (Hippophae fructus), extract de salvie(Salviae herba), extract de şovârv (Origani herba), extract de isop (Hyssopi herba), extract de echinacea(Echinacea herba), extract de zmeură (Rubii idaei fructus), extract de măceşe (Cynosbati fructus), ulei esenţial de cimbru (Thymi aetheroleum), ulei esenţial de fenicul (Foeniculi aetheroleum) şi excipienţi. Are următoarele acţiuni: asigură necesarul de nutrienţi şi substanţe bioactive în infecţii acute şi cronice ale căilor respiratorii; util pentru ameliorarea simptomelor neplăcute din gripa, îndeosebi în fazele incipiente. Are proprietăţi antiseptice ale căilor respiratorii (nazo-faringian şi traheo-bronsic), de stimulare a mecanismelor imunologice de apărare ale organismului împotriva infecţiilor respiratorii - gripa, guturai, angine - specifice sezonului rece, calmant al tusei. Produsul are acţiune tonică şi de stimulare generală.

Tinctura de echinacea stimulează capacitatea de apărare naturală a organismului împotriva unor agresiuni interne sau externe şi susţine mecanismele de apărare nespecifică împotriva agenţilor etiologice virali şi microbieni; contribuie la menţinerea sănătăţii căilor respiratorii superioare în perioadele reci ale anului, cu acţiune benefică în stări gripale, răceala, guturai, stări febrile; atenuează şi/sau scurtează perioada de convalescenţa după procese inflamatoare ale căilor respiratorii, ale tractului urinar, în oreion, herpes recidivant cu episoade de erupţii cutaneo-mucoase frecvente; are influenţă pozitivă în procesul de reepitelizare şi combatere a complicaţiilor septice de la nivelul ţesutului cutanat (cauzate de agenţi bacterieni, în imunodepresie post chimio- sau radioterapie; îmbunătăţeşte starea generală a organismului, este tonic general în astenia de primăvară.

Gemoderivat din mlădiţe de măceş – prezintă o acţiune antiinflamatore, antialergică, osteoblastică, fiind recomandat în întârzierile de creştere la copii, decalcifieri osoase şi demineralizări infantile, osteoporoză post-menopauză, hipovitaminoze.

Gal-Extravit - conţine extract total din fructe de măceş bogat în principii active naturale ca: vitamine hidrosolubile (B1, B2, C), vitamine liposolubile (A, D, E, F), microelemente (K, Mg, Ca, Fe), flavone, taninuri, zaharuri ca săruri ale acidului malic şi fumaric produc o puternică acţiune de fortificare şi energizare. Are acţiune biotrofică asupra organismului uman, acţiune imuno-stimulatoare, crescând efectiv apărarea naturală a organismului. Este recomandat în refacerea şi tonifierea organismului după oboseală, stres, epuizare, boli grave, avitaminoze, perioade de creştere, eforturi fizice şi intelectuale (la copii şcolari, adulţi, vîrstnici, sportivi, femei însărcinate, femei care alăptează).


Dr. Iulia Hobeanu Burghiu-monitor studii clinice
Farmacia Cleofarm Colentina, Şos. Colentina, nr. 76, sect. 2, Bucureşti

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 

Cânepa - plantă medicinală ideală pentru inimă şi creier

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic