Rinita alergica - remedii naturale

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 27, numarul 27 din 6 6, 2011

Rinita alergica - remedii naturale Rinita alergică este o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. în mod normal sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor și a bacteriilor prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. în cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanțelor care în mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii și polenul (alergeni), ca și când acestea ar începe să atace organismul. Această reacție exagerată cauzează inflamație și simptome care afectează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gâtul și gura.

Este posibil ca organismul să nu aibă o reacție alergică din primul moment în care este inhalată o substanță alergenă precum polenul. Cu toate acestea, data urmatoare în care are loc o inhalație de polen poate apărea o senzație de nas înfundat sau de respirație greoaie. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar la factorii alergeni. Este posibil ca rinita să se fi instalat de mulți ani (rinita cronică). în acest timp, este posibilă diminuarea sensibilității la acești alergeni, iar reacția corpului la aceștia să nu mai fie la fel de severă.

Cauze
Rinita alergică poate fi cauzată de câteva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor. Reacțiile alergice au loc numai în cazul oamenilor care prezintă un "teren atopic" – sensibilitate crescută sau susceptibilitate la alergeni. Atunci când sunt expuși la alergenii la care sunt sensibili, oamenii care prezintă un teren atopic dezvoltă o reacție alergică sub forma unei maladii alergice, cum ar fi rinita alergică. O persoană care prezintă teren atopic adesea dezvoltă mai mult decât o singură formă de alergie. încă nu se cunosc cauzele apariției terenului atopic și ale reacțiilor alergice.
Majoritatea persoanelor care suferă de alergii au printre membrii familiei persoane care au alergii.
Aerul poluat poate fi iritant pentru nas și pentru plămâni. în condiții de mucoasă nazală iritată sau plămâni iritați, riscul unei reacții alergice crește când persoana în cauză e expusă la alergeni.

Simptomatologie
Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des întâlnite sunt:
  • strănutul în salve, îndeosebi dimineața la trezire; strănutul poate apărea chiar și în decurs de 1- 2 minute de la expunerea la alergeni:
  • rinoreea (când curge nasul) se poate manifesta de obicei sub forma unui lichid clar și filant (limpede și care nu e vâscos), dar poate deveni vâscos și închis la culoare sau galben dacă se dezvoltă o infecție nazală sau a sinusurilor. Rinoreea poate apărea la un interval de 3 minute de la expunerea la alergen;
  • secrețiile nazale care se scurg pe pereții posteriori ai gâtului determină senzația de prurit. Poate declanșa o tuse cronică în timp ce pacientul încearcă să-și elibereze gâtul de secreții;
  • lăcrimare abundentă și prurit ocular (mâncărime a ochilor);
  • prurit (mâncărime), otită (a urechilor), nazală și a gâtului.

în cazul rinitei alergice sezoniere (SAR), mâncărimile, strănutul, rinoreea, lăcrimarea și mâncărimea ochilor sunt obișnuite. Aceste simptome apar, de obicei, în anumite perioade ale anului, în special primăvara.
Simptomele rinitei alergice durează, de obicei, toată viașa, chiar dacă tipurile de simptome și gradele de gravitate pot varia. Simptomele pot deveni mai grave în anumite momente, dar sensibilitatea la alergen se poate pierde pe măsura ce se înaintează în vârstă.
Simptomele pot fi agravate de alte substanțe iritante din aer, precum substanțele poluante din aer, fumul provocat de motoarele autovehiculelor, fumul de țigări și fumul rezultat din arderea lemnului, insecticide, mirosurile puternice sau parfum.
în cazul unei alergii la polen, momentul și locul simptomelor resimțite pot varia după climat și tipurile de plante care cresc în zona respectivă.
Simptomele rinitei alergice pot fi mai grave în timpul sarcinii. Trebuie ales cu mare grija un tratament special pentru acestea deoarece anumite tratamente pot dăuna dezvoltării fetusului.

Mecanism fiziopatogenetic
La prima expunere la alergenul din aer, sistemul imunitar recunoaște alergenul ca fiind substanță străina. Corpul reacționează producând anticorpi împotriva alergenului. La următoarea expunere la alergen anticorpii atacă, eliminând histamina și alte substanțe chimice care cauzează simptomele alergiei.
Simptomele rinitei alergice afectează persoane diferite în moduri diferite. Anumite persoane sunt sever afectate de simptome, în timp ce altele au doar un disconfort moderat. în general simptomele persistă toată viața, chiar dacă tipurile și gravitatea variază. Majoritatea persoanelor dezvoltă simptome într-un interval de câteva minute din momentul expunerii. Anumite persoane pot dezvolta simptomele de la 4 la 8 ore după expunere. De obicei, simptomele durează mai mult de 10 zile. în ceea ce privește apariția simptomelor, acestea pot varia în funcție de persoană.
Alergiile și astmul devin din ce în ce mai obișnuite în ultimii 100 de ani.

Complicații
Rinita alergică poate afecta sănătatea semnificativ dacă nu este tratată cu succes. Anumite complicații pot apărea în cazul rinitei alergice pe termen lung (cronică), inclusiv sinuzita, urechile înfundate și infecții ale urechii, și polipii nazali. Multe persoane care au rinită alergică au de asemenea, și astm. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt predispuse la infecțiile respiratorii.
Persoanele care au rinită alergică cronică declară că alergia este o cauză de scădere a stării de bine și a calității vieții. Pot avea probleme cu somnul și să se simtă obosiți și iritați, chiar și depresivi. Pot avea probleme de concentrare la serviciu sau la școală și să fie mai puțin productivi.

Remedii naturale
  • Uleiul de cătină este un complex polivitaminic cu o puternică acțiune regeneratoare locală. Uleiul de cătină este un concentrat natural alimentar bogat în principii active, în principal în beta-caroteni, vitaminele D, E, F,K, produși polifenolici cu activitate puternic antiinflamatoare, acizi grași polinesaturați din care acidul gama-linolenic, precursor al multor enzime organice, aminoacizi liberi și lecitine sub formă ușor asimilabilă (săruri de calciu și magneziu). Este recomandat în rinitele alergice pentru efectele imunomodulatoare, antiinflamatoare și antialergice.
  • Tinctura de trei frați pătați este una dintre cele mai bune remedii naturale pentru prevenirea reacțiilor alergice. Are un efect de reglaj la nivelul sistemului imunitar foarte eficient, atât prin prevenirea reacțiilor alergice, cât și prin diminuarea intensității lor în momentul instalării acestor simptome. Această plantă este un puternic detoxifiant, anihilează radicalii liberi din sânge, ajută la intensificarea tranzitului intestinal și a diurezei, acțiuni terapeutice complexe, ce au ca rezultat acțiunea sa anti¬alergică.
  • Datorită proprietăților sale anti-inflamatorii, anti-alergice și acțiunii cortizon-like gemoderivatul din muguri de coacăz negru a devenit unul dintre cele mai importante remedii din gemoterapie. Mugurii de coacăz negru au concentrații mari de vitamina C (107 mg/g) și de aminoacizi esențiali. în cazul rinitei alergice se recomandă asocierea gemoderivatului din mlădițe de măceș și gemoderivatului din muguri de brad alb.
  • Mugurii de nuc posedă o activitate antiinflamatoare, antibacteriană și cicatrizantă, prin conținutul de potasiu, vitaminele A, B1, B6, C, PP, calciu, fosfor si fier.
  • Gemoderivatul din muguri de mesteacăn alb este stimulator al sistemului reticulo-endotelial, al macrofagelor, al celulelor Kupffer, al celulelor splenice, al celulelor pancreatice și osteoblastelor, acțiuni care explică efectul anti-inflamator. Este recomandat într-o serie de manifestări inflamatorii ale mucoaselor (rinite acute, rinite alergice, rinofaringite recidivante).

Dr. IULIA HOBEANU-BURGHIU
Farmacia Cleofarm Colentina
Sos. Colentina, nr.76,sect.2
Tel.-021/2402853; 0730087692

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic