Tratamentul natural al dislipidemiilor

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 29 , numarul 29 din 21 10, 2011

Tratamentul natural al dislipidemiilor Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sânge. Literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de dislipidemii, printre care creşterea colesterolului total sau a colesterolului LDL, scăderea colesterolului HDL, creşterea raportului colesterol total/colesterol HDL peste 5 mg/dl, creşterea trigliceridelor. Dislipidemia netratată corespunzător duce în timp la afectarea arterelor cu depunerea colesterolului la nivelul pereţilor arteriali şi apariţia ateromatozei.

Ateromatoza odată instalată este un proces cu evoluţie continuă care conduce de-a lungul timpului la apariţia unor serii de evenimente cardio-vasculare: cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatia membrelor inferioare.

Cauzele acestei dereglări metabolice pot fi: excesul alimentar de grăsimi saturate de origine animală, metabolizarea insuficientă a grăsimilor în sânge datorită unei disfuncţii hepatice sau consumului glucidelor în exces, care pot fi transformate în grăsimi şi depozitate sub formă de ţesut gras.
Greutatea corporală crescută creşte nivelul de trigliceride şi îl scade pe cel de HDL-colesterol. Lipsa de activitate fizică creşte nivelul de LDL-colesterol şi îl scade pe cel de HDL-colesterol.
Anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat sau hipotiroidismul, determină creşterea nivelurilor de colesterol.
În cazul în care există mai multe persoane în familie care au niveluri crescute de colesterol (agregare familială), aceasta afectiune este moştenită.
Fumatul este şi el un factor de risc pentru apariţia dislipidemiei, scăzând nivelul de colesterol bun - HDL.

Tipurile de colesterol

Colesterolul circulă prin organism legat de o proteină (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteină-colesterol se numeşte lipoproteină. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicată, fie cu densitate scăzută, în funcţie de cantitatea de proteină şi grăsime conţinută.

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, low density lipoproteins) sunt alcătuite în cea mai mare parte din grăsimi şi o mică parte de proteine. LDL-colesterol este tipul "rău" de colesterol, datorită faptului că determină ateromatoza (obstruează arterele). În cazul pacienţilor cu niveluri crescute de colesterol, ultimele ghiduri recomandă reducerea nivelurilor de LDL-colesterol sub 100 mg/dl.

Lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL-colesterol) ajută la eliminarea colesterolului rău din sânge şi prevenirea aterosclerozei. HDL-colesterol este tipul bun de colesterol. Nivelurile ridicate de HDL-colesterol (60 sau peste 60 mg/dl) protejează împotriva apariţiei fenomenelor cardio-vasculare majore.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge. În cazul în care sunt crescute atât nivelurile sangvine de trigliceride, cât şi de LDL-colesterol, şansele unui infarct miocardic sunt mai mari.

Hipercolesterolemia nu determină simptome. Este, de obicei, descoperită în timpul unor analize sangvine de rutină, care determină nivelurile crescute de trigliceride şi de colesterol. Poate fi descoperită atunci când este diagnosticată o altă boală, determinată în parte de hipercolesterolemie, cum ar fi, de exemplu, boala arterială coronariană, accidentul vascular cerebral, arteriopatia periferică sau inflamaţia pancreasului. Unele persoane cu dislipidemii, cum ar fi hipercolesterolemia familială pot avea simptome distincte, cum ar fi depozitele de colesterol pe piele (xantoame).

Există două metode de a scădea nivelurile de colesterol. Prima constă în modificarea stilului de viaţă prin modificarea dietei, scăderea în greutate, practicarea de exerciţii fizice în mod regulat şi abandonarea fumatului. A doua metodă constă în administrarea unuia sau a două medicamente hipolipemiante (care scad nivelul de colesterol), asociate cu modificarea stilului de viaţă. Scopurile ambelor metode de tratament este de a scădea nivelul de LDL-colesterol, de a creşte nivelul de HDL-colesterol, de a scădea nivelul de trigliceride.

În cazul pacienţilor cu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau boală coronariană sau cei cu niveluri foarte ridicate de colesterol, este necesară iniţierea cât mai repede a tratamentului medicamentos. Acest fapt se explică prin faptul că riscul pentru infarct miocardic este crescut şi cu cât se reduce mai mult nivelul de LDL-colesterol, cu atât scade mai mult riscul.

Deşi o dietă foarte săracă în colesterol scade într-adevăr nivelurile de colesterol, această dietă strictă nu este recomandată. De obicei, dietele foarte sărace în grăsimi asigură mai puţin de 15% din raţia zilnică de calorii din grăsimi. Prin comparatie, dieta de reducere a nivelurilor de colesterol permite ca 25-35% din raţia zilnică de calorii să fie asigurate din grăsimi, din care doar 7% să fie grăsimi saturate. O dietă cu mai puţin de 25% din raţia zilnică de calorii provenind din grăsimi poate chiar creşte nivelul de trigliceride şi scădea nivelul de HDL-colesterol (colesterolul bun). În plus, o astfel de dietă strictă poate cruţa organismul uman de anumiţi nutrienţi şi vitamine foarte importante.

Dieta în regimul dislipidemiei permite scăderea în greutate şi reducerea colesterolului LDL, adaptarea aportului caloric în funcţie de necesităţi şi greutatea corporală, reducerea aportului de grăsimi saturate şi colesterol, creşterea aportului de fibre solubile, creşterea aportului de fitosteroli şi fitostanoli, creşterea aportului de antioxidanţi (fructe, legume).

Pacienţii cu dislipidemii trebuie să respecte următoarele reguli de alimentaţie:
  • să respecte obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale şi 2 gustări) la ore regulate; este recomandată o masă pe zi de salate, de crudităţi sau fructe, precum şi legume fierte sau crude;
  • să consume de două ori pe săptămână carne de peşte;
  • trebuie consumate maxim trei gălbenuşuri pe săptămână, de preferat fierte tare;
  • carnea de pui, peştele şi carnea de vită au un conţinut scăzut de grăsimi şi merg foarte bine consumate fripte sau fierte;
  • broccoli şi conopida sunt foarte bune hipocolesterolemiante, ca şi spanacul, loboda, ştevia, fasolea verde;
  • sunt permise, dar nu în cantitate mare, dulciurile preparate din albuş de ou: bezele, spume, tarte de fructe, orez cu lapte degresat;
  • este recomandat consumul a cel puţin doi litri de lichide pe zi, însemnând ceai sau apă plată.

Sunt interzise:
• consumul de alune, nuci, smochine, curmale, migdale, prune, banane şi dulciuri concentrate, ciocolata;
• trebuie evitat consumul de alcool, sucuri acidulate ;
• eliminarea din alimentaţie a cărnii de porc (ea fiind cea mai bogată carne în grăsimi), mezelurile, rântaşurile, maionezele, prăjelile;
• renunţaţi treptat la smântână, frişcă, unt, telemea, urdă, brânză de burduf, caşcaval, care au un conţinut crescut de colesterol.


Acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 au o serie de acţiuni la nivelul aparatului cardio-vascular: normalizează tensiunea arterială; reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge şi reechilibrează raportul dintre colesterolul rău (LDL) şi colesterolul bun (HDL), scăzând riscul dezvoltării aterosclerozei; posedă proprietăţi antitrombotice (reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în arterele coronare), descreşte tendinţa de coagulare a sângelui şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Uleiurile vegetale din seminţe de in, cânepă şi negrilică, obţinute prin presare la rece, sunt o sursă directă de aport al acizilor graşi Omega-3 (acid alfa-linolenic, EPA si DHA) şi Omega-6 (acid linoleic) într-un raport (1:3) optim, echilibrat, net superior uleiului de peşte (1:4-5). Deşi sunt lipide esenţiale care se găsesc din abundenţă în creier (cca 60%) şi fac parte integrantă din membranele celulare şi neuronale, aceşti acizi graşi Omega-3 şi Omega-6 sunt obţinuţi exclusiv prin aport alimentar, deoarece organismul nu-i poate sintetiza pentru a alimenta continuu construirea lipidelor cerebrale şi reglarea unor procese majore ale organismului.

Hof Lipomin este un supliment alimentar cu compoziţie fito-complexă cu acţiune hipolipemiantă, hipocolesterolemiantă, de scădere a trigliceridelor serice; reglează raportul între colesterolul „bun” şi „rău” (HDL/LDL). Asigură aportul de nutrienţi şi substanţe bioactive necesare echilibrării dietei în prevenirea şi combaterea aterosclerozei (inhibă îngroşarea şi indurarea peretelui arterial, împiedicând reducerea progresivă a lumenului şi pierderea elasticităţii vaselor arteriale). Topinamburul conţine fitocomplexe de substanţe cu rol antioxidant, iar inulina din topinambur are efect în refacerea florei intestinale, reglarea tranzitului digestiv şi detoxifierea colonului.
Uleiul de in conţine o cantitate mare de mucilagii cu efect reglator al tranzitului intestinal. Conţine acizi graşi nesaturaţi de tip Omega 3 şi Omega 6, cu rol binecunoscut în activitatea sistemului nervos central; aceştia au rol protector cardio-vascular prin efectul antioxidant (inhibă reacţiile de formare a grăsimilor în organism şi depunerea acestora la nivelul peretelui vascular).

În spiritul campaniei pentru asigurarea unui stil de viaţă sănătos, dl. Ing. Ştefan MANEA – Director General HOFIGAL Export Import S.A. a autorizat cercetarea şi dezvoltarea suplimentelor alimentare Hof Lipomin şi Omega 3 & Omega 6 vegetal.
Pentru a testa eficacitatea acestor produse, a fost iniţiat un studiu de caz pe un lot de 40 pacienţi, monitorizaţi pe o perioadă de 90 de zile, realizându-se controale clinice şi paraclinice (analize de laborator) la începutul şi finalul studiului, prin consemnarea în foaia de urmărire a următoarelor date subiective şi obiective:
 
• urmărirea simptomatologiei pacienţilor: tonifierea organismului, senzaţie de energizare, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi memorare, redobândirea bunei dispoziţii, a senzaţiei de bine şi restabilirea echilibrului emoţional, diminuarea durerilor articulare asociate discopatiei lombare, bolii artrozice;
• determinarea valorilor TA;
• determinarea următoarelor valori serice:
1. Colesterol total: eventual fracţiunile HDL-Colesterol, LDL- Colesterol, VLDL- Colesterol;
2. Trigliceride.

Studiul este unul de tip comparativ, lotul fiind împărţit în două sub-loturi A şi B, de câte 20 pacienţi fiecare. Pacienţii din sub-lotul A au primit Hof Lipomin: 1 comprimat de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale, Omega-3 & Omega-6 vegetal: 1 capsulă de 3 ori pe zi, după masă. Produsele sunt suplimente alimentare şi nu înlocuiesc un regim alimentar variat şi echilibrat. Pacienţii din sub-lotul B au continuat medicaţia alopată (statine, fenofibraţi), fiind monitorizaţi clinic şi paraclinic.
Regimul din dislipidemie ar trebui să devină un stil de viaţă cu timpul, ţinta nu este scăderea bruscă a grăsimilor din sânge, ci revenirea lor la valori acceptabile pe tot parcursul vieţii.

Chiar dacă vi se pare o afecţiune banală, încercaţi să o trataţi cu seriozitate, încercând din răsputeri să respectaţi un regim sănătos, precum şi tratamentul medicamentos prescris de medic.

Dr. IULIA BURGHIU - monitor studii clinice, medic cu competenţă în apifitoterapie,
Farmacia Cleofarm, Şos. Colentina nr.76, sect. 2, Bucureşti

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic