Tratamentul natural al gutei

 

Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 27, numarul 27 din 6 6, 2011

Tratamentul natural al gutei Guta – considerată în trecut o boală rezervată nobilimii, actualmente este destul de răspândită și este caracterizată prin hiperuricemie, fiind mai frecventă la bărbați (de vârstă medie, 45-50 de ani) decât la femei (mai ales în perioada de postmenopauză).

Hiperuricemia este o afecțiune metabolică caracterizată prin creșterea concentrației de acid uric în sânge, rezultat al metabolismului purinelor (conținute în acizii nucleici). Valorile normale ale acidului uric în sânge sunt: 5 mg la femei și 6 mg la bărbați. Se consideră că este vorba de hiperuricemie când nivelul acidului uric depășește 6 mg la femei și 7 mg la bărbați.
Creșterea cantității de acid uric conduce la depunerea sărurilor acestui compus (urați) în articulații, sub formă de cristale extrem de ascuțite, care provoacă durere intensă și inflamație locală (gută, artrită gutoasă), în rinichi (nefrolitiază urică) și în alte țesuturi sub formă de tofi (de exemplu tofi periarticulari). Evoluția naturală a hiperuricemiilor se desfășoară în trei faze:

1. Hiperuricemia latentă.
2. Stadiul de artrită gutoasă acută.
3. Stadiul de artropatie gutoasă cronică.

Afecțiunea se transmite mai ales genetic, prin incapacitate familială de a excreta eficient acidul uric, combinată cu exces alimentar de purine (consum excesiv de carne). Guta afectează mai ales degetul mare de la picioare (podagra) deoarece temperatura scazută de la acest nivel reduce solubilitatea uraților, dar și glezne, genunchi, coate, încheietura și degetele mâinilor.

Litiaza urică - Calculii renali urici sunt prezenți la aproximativ 20% dintre pacienții cu gută și mai ales în stadiul cronic al gutei. Calculii pot fi constituiți mai ales din acid uric, dar și dintr-o combinație de acid uric și oxalat de calciu sau fosfat.
Există o gută primară (primitivă) cu caracter familial, ereditar, și o gută secundară, care poate apare în boli diferite (în boli ale sângelui-anemia hemolitică, în boli endocrine-hipotiroidism, în boli de piele, cum ar fi psoriazisul, în boli profesionale, cum ar fi saturnismul). Adesea, se asociază cu obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat.
Anumite medicamente pot să crească concentrația sanguină a acidului uric:
 • tratament cronic cu aspirină (1-2 comprimate pe zi)
 • diureticele (medicamente care elimină excesul de apă și sare de la nivelul organismului)
 • chimioterapia (medicamente folosite în tratamentul cancerului, provoacă moartea rapidă a celulelor maligne)
 • imunosupresoare (medicamente care scad imunitatea organismului), ca de exemplu ciclosporina.

Artrita gutoasă acută - Atacul de gută are loc noaptea, cu durere violentă, ascuțită, persistentă și care se accentuează la cea mai mică mișcare, cei mai mulți pacienți nesuportând nici măcar greutatea cearșafului pe articulația sensibilă. Articulația afectată se umflă, se înroșește și este foarte fierbinte, pielea în zona afectată se cojește și prezintă mâncărimi. Simultan pot fi prezente: febra gutoasă (38-39 grade), frisoane, conjunctive injectate, paloare, cefalee, stare de agitație, tahicardie moderată, tulburări digestive (greață, inapetență, sete, regurgitări, colici abdominale). Poliuria poate precede instalarea accesului de gută, urina este de culoare închisă, acidă, prin fosfații acizi (și nu prin acidul uric). înspre dimineață, durerile se atenuează, dispar definitiv sau revin în accese moderate în ziua următoare, sau mai violente peste noapte. între crize, bolnavul de gută nu prezintă nici un simptom, dar atacurile de gută pot recidiva la intervale imprevizibile.

Artropatia gutoasă cronică - Guta are evoluție cronică și se poate instala la o articulație - guta monoarticulară, la mai multe articulații - poliartrita gutoasă, sau sub formă de gută tofică (tofi gutoși) care se formează în țesuturile periarticulare sau cu alte localizări. Guta articulară cronică evoluează progresiv, leziunile locale avansează tot mai mult și cu timpul se instalează impotența funcțională a articulațiilor. Intermitent apar crize acute sau prelungite. Cu timpul, accesele nu mai au acuitatea de la început, între accese remisiunea nu este completă, rămân dureri vagi articulare. în cursul anilor se instalează leziuni articulare cronice, cu deformații, cu tofi în diferite regiuni.
Este necesar un consult medical de specialitate atunci când apar următoarele simptome:
 • durere severă, rapid instalată, la nivelul unei articulații
 • articulație edemațiată, cu tegument cald și roșiatic.
Durerea și disconfortul apărute odată cu atacul de gută, pot fi atenuate prin administrarea antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) și prin repaus fizic corespunzător, până la dispariția simptomelor. Cu toate că și aspirina este un medicament antiinflamator, nu este utilizat în atacul de gută. Aspirina poate chiar agrava evoluția gutei prin schimbarea bruscă a concentrației serice de acid uric.
Consultul medical de specialitate este necesar chiar și după atenuarea durerii cauzate de atacul de gută. Acidul uric acumulat la nivelul articulațiilor poate irita țesuturile periarticulare și poate produce leziuni grave, distructive la acest nivel. Medicul specialist poate prescrie medicamente care pot scădea nivelul acidului uric în sânge și să se prevină astfel de complicații neplăcute.
Scopul tratamentului în gută este reducerea rapidă a disconfortului și durerii, precum și profilaxia recidivelor atacurilor de gută și a complicațiilor care pot apărea la nivel articular sau renal.
Tratamentul include mai multe etape care pot preveni atacurile recurente de gută și complicațiile acesteia.
îndeosebi în puseuri acute, dieta hipocalorică este obligatorie. în general, dieta va fi hipolipidică (grăsimile diminuând eliminarea de acid uric) și hiposodată, iar aportul de proteine și de nucleoproteine va fi diminuat. Printre alimentele interzise amintim: carnea (în general), dar mai ales carnea de animal tânăr (miel, vițel, pui), vânatul și unele specialități: viscere, creier, momițe, scrumbii, sardele, fructe de mare, mezeluri, afumături, produse marinate, extractele și supele de carne, gelatina, unele legume (fasole, bob, linte, mazăre, spanac, ciuperci, varză, sparanghel, conopidă), unele dulciuri (ciocolată, creme, foietaje), precum și mâncărurile gătite de mai multă vreme.
Dieta trebuie să fie lacto-fructo-vegetariană: lapte dulce, lapte bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe, ouă (1-3 pe săptămână, în special ouă de prepeliță), uleiuri presate la rece folosite la salate, pâine albă veche de o zi, făinoase (orez, fidea, macaroane), mămăligă.
Fructele și legumele contribuie la scăderea acidului uric din sânge și din țesuturi, la creșterea diurezei și la împiedecarea precipitării uraților. Cu excepția celor oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic), toate celelalte fructe pot contribui la alcalinizarea urinei, fie la un consum zilnic de circa 0.5-1 kg, fie prin recurgerea la așa-numitele “zile de fructe" – una pe săptămână sau la două săptămâni, în care se vor consuma numai fructe și în care cantitățile se pot dubla. Foarte benefice sunt mai ales cireșele, vișinele, citricele (lămâi, portocale, mandarine), prunele, perele, strugurii, pepenele, zmeura, căpșunii, afinele, caisele. Se recomandă și următoarele sucuri de legume: morcov+pătrunjel+țeli-nă+castraveți+cartof.
Dieta trebuie să contribuie la reducerea progresivă a greutății corporale. Reducerea greutății corporale trebuie făcută gradat, deoarece scăderea bruscă induce atacuri ale gutei, o cură drastică (sau post) induce creșterea semnificativă a uraților în sânge, de aceea persoanelor cu gută le este interzis să postească.
Alcoolul (în special berea), cafeaua, ceaiul verde și negru, cacaoa sunt interzise deoarece pot declanșa o criză de gută, iar aportul hidric trebuie să fie minimum 2l pe zi, reprezentat de sucuri de fructe, ape oligometalice sau alcaline și de ceaiuri (păpădie, urzică, frunze de mesteacăn, coada-calului, troscot, rizomi de pir, rădăcină de brusture) care pot genera alcalinizarea urinei. Consumul de lichide în cantitate mare este foarte eficient în tratamentul gutei (minim 2 litri de apă în 24 de ore), ajută la eliminarea acidului uric, oprește distrugerea lentă a rinichilor, contribuie la spălarea excesului de acid uric din organism.
Gemoterapia ne oferă multiple posibilități de intervenție eficientă și în cazul acestei patologii cu ajutorul unor preparate bioterapice ce realizează un adevărat "drenaj biologic" prin care se normalizează valorile acidului uric și se elimină și alte substanțe nocive acumulate în organism.

Astfel se pot asocia:
 • Gemoderivat din muguri de mesteacăn – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, dimineața.
 • Gemoderivat din muguri de ulm – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, la amiază.
 • Gemoderivat din muguri de frasin – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, seara.

Această schemă se poate alterna lunar cu următoarea:
 • Gemoderivat din muguri de coacăz negru – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, dimineața.
 • Gemoderivat din muguri de viță-de-vie – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, la prânz.
 • Gemoderivat din muguri de pin – o monodoză pe zi, diluată în 50 ml apă plată, cu 15 min înainte de masă, seara.

în diferitele scheme terapeutice se mai pot introduce și gemoderivatele din mlădițe de ienupăr și din muguri de plop negru, dar cel mai bine este ca acestea precum și durata tratamentului să fie stabilite de către medicul apifitoterapeut pentru fiecare pacient în parte.

Asociat gemoterapiei mai recomand:
 • Condartroz 2x 2 compr./zi, după masă, cure de 3 luni consecutiv
 • Tinctură de Mesteacăn 2x 40 pic/zi, diluată în apă, cu 30 min înainte de masă
 • Depurin 3x1 compr./zi, cu 15 min înainte de masă
 • Menolap 3x1 compr./zi, cu 15 min înainte de masă
Local se recomandă aplicații blânde cu Supliform gel și ulei de levănțică pentru efectul trofic și antiinflamator.
Dr. PAULA FLOREA
Medic familie cu competență în apifitoterapie
Farm. Aldedra-Cluj
Str. Louis Pasteur, nr. 60/5-6, Cluj, jud.Cluj
Tel.: 0264.520.090

Enzimele și rolul lor în fitoterapie

Dipl. ing. Ştefan Manea, Director General S.C. Hofigal Export-Import S.A.

 

Acum 25 de ani am semnat un contract pe viaţă: să respect Natura şi să aduc sănătate oamenilor numai din Natură!

interviu

 

Din nou despre enzime - Factorul enzimatic, cheia codului vieții

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Remedii naturale în amigdalita cronică – focar de infecţie

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

Ceaiurile HOFIGAL obţinute din plante medicinale şi aromatice - izvor de sănătate

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Nutriție echilibrată și Imunoprofilaxie în perioada sarcinii

Dr. Iulia Hobeanu Burghiu

 

COMPLEX ALFALFA susţine creşterea speranţei de viaţă

Dipl. Ing. chim. ŞTEFAN MANEA Director General HOFIGAL

 

Pledoarie pentru o bătrânețe demnă în România

Camelia Anca Baciu - Psiholog-psihoterapeut

 

Magneziu şi calciu - minerale importante în menţinerea sănătăţii omului

Ing. Ştefan Manea - Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.

 

Indicaţii clinice pentru Momordica Charantia

Dr. Aniela Kinn - Medic specialist medicină de familie

 
Pagina: 01 02 03 04 ... 15 »
Home | Despre noi | Magazin Online | Catalog 2012 | Articole | Contact | Hofigal Ecologic